Elon Musk a prezentat recent mult așteptatul Cybercab, un robotaxi inovator cu două uși, complet autonom, fără volan sau pedale, controlat de inteligență artificială. Acest vehicul, care promite să revoluționeze industria taximetriei, este planificat să intre în producție în 2026, iar prețul său va fi sub 30.000 de dolari. Musk afirmă că costul unei călătorii cu Cybercab în SUA va fi de cinci ori mai mic decât tarifele actuale de taxi din București.
Cybercab-ul a fost prezentat într-un eveniment special desfășurat la studiourile Warner Bros, în apropiere de Los Angeles. În viitor, după recuperarea investiției, Musk estimează că prețul unei curse va ajunge la aproximativ 0,2 dolari pe milă (echivalentul a 0,1 euro sau 0,5 lei pe kilometru). Mașina este complet electrică și funcționează exclusiv prin sistemul autopilot Tesla, bazându-se pe camere de bord pentru navigație și control, fără a utiliza tehnologia Lidar, care este frecvent întâlnită în alte modele de vehicule autonome pentru prevenirea coliziunilor. Sistemul autopilot analizează informațiile captate de camere pentru a conduce mașina fără intervenția unui șofer.
Cybercab-ul este proiectat pentru a minimiza interacțiunea umană, fiind capabil să se curețe singur și să se încarce automat prin stații de inducție, fără a necesita conectarea la o priză.
Musk a precizat că Tesla va începe producția acestui model în 2026, cu un preț estimat la mai puțin de 27.000 de euro. Totuși, el a promis lansarea unui robotaxi încă din 2019, iar în prezent nu este clar câte orașe vor autoriza circulația mașinilor autonome pe drumurile publice.
În același eveniment, Elon Musk a dezvăluit și Robovan, un vehicul mai mare, capabil să transporte până la 20 de pasageri, precum și robotul umanoid Optimus. “Avem 50 de vehicule complet autonome aici, în această seară. Veți putea vedea modelele Y și Cybercab, toate fără șofer”, a spus Musk în timpul prezentării.
Aceste vehicule fac parte din planurile lui Musk de a extinde flota de taxiuri autonome Tesla, care vor fi accesibile printr-o aplicație. De asemenea, proprietarii de mașini Tesla vor putea să își închirieze vehiculele ca robotaxiuri în timpul în care nu le folosesc, generând venituri suplimentare.
Cu toate acestea, modul Autopilot al Tesla a fost implicat în mai multe controverse și procese, după ce unii utilizatori au interpretat eronat promovarea funcției, crezând că pot lăsa mașina să se conducă singură complet, fapt care a dus la accidente, inclusiv unele fatale.