După 20 de ani de la lansarea în Europa, Kia Sportage devine cel mai vândut SUV

După 20 de ani de la lansarea în Europa, Kia Sportage devine cel mai vândut SUV

Performanța uimitoare a SUV-ului sud-coreean Kia Sportage continuă să impresioneze pe piața europeană, cu vânzări în continuă creștere chiar și după lansarea noii generații. Într-o premieră remarcabilă, acest model a reușit să depășească popularul SUV german VW Tiguan, chiar în timp ce acesta se afla în plin proces de schimbare a generațiilor. Intrat pe piața europeană acum 20 de ani, acest model asiatic a făcut senzație încă de la început.

În anul 2024, Kia Sportage domină piața SUV-urilor compacte din Europa, o performanță impresionantă ce ar fi fost greu de anticipat în 2004, când acest model a fost introdus pe continent pentru prima dată. Lansat în producție în Slovacia doi ani mai târziu, special pentru clienții locali, acest model sud-coreean remarcabil a început să câștige inimile clienților europeni treptat, beneficiind de prețuri competitive și de o garanție de 7 ani.

Versiunea actuală reprezintă cea de-a cincea generație, fiind lansată în 2021 pe piețele din întreaga lume. În Europa, a reușit să se mențină în topul vânzărilor încă de la lansare, chiar și într-un segment extrem de competitiv, alături nu doar de fostul lider VW Tiguan, ci și de alte modele extrem de populare precum Nissan Qashqai, Hyundai Tucson (cu care împarte platforma și unele componente), Ford Kuga și Toyota C-HR. Conform datelor preliminare despre vânzări pentru lunile ianuarie – februarie, Sportage a înregistrat cea mai mare creștere din segment, cu un avans de 36% față de aceeași perioadă din 2023, ajungând la un volum de 26.300 de unități vândute, plasându-se astfel pe primul loc. În același timp, VW Tiguan, în scădere cu aproape 10% față de anul precedent, a vândut doar 24.500 de unități, clasându-se pe locul doi. Pe locul al treilea se află Nissan Qashqai, de mult timp lider al segmentului, cu 24.000 de vehicule vândute, în creștere cu 30%.

Segmentul SUV-urilor compacte este al doilea cel mai bine vândut segment de automobile din Europa, după cel al SUV-urilor de clasă B, cu un volum de aproape 2 milioane de unități vândute în 2023 pe continent. La sfârșitul lui 2023, VW Tiguan se afla în fruntea acestui segment, cu 174.300 de unități vândute, în timp ce Hyundi Tucson și Kia Sportage ocupau locurile doi și trei, cu peste 150.000 de unități fiecare. Avansul semnificativ înregistrat de Sportage în acest început de an se datorează în egală măsură dotărilor sale de înaltă calitate, prețului competitiv și performanțelor remarcabile ale motoarelor sale, în comparație cu principalii săi rivali de pe piață. Față de prima generație, care măsura doar 4,03 metri în lungime, Kia Sportage a crescut la 4,35 metri la a doua generație, 4,44 metri la a treia, 4,48 metri la a patra, iar la a cincea generație, actuala, lungimea a ajuns la 4,51 metri, fiind prima care oferă și motorizări hibride, inclusiv PHEV.

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *