Industria auto din Germania prognozează o scădere a vânzărilor de mașini electrice

Industria auto din Germania prognozează o scădere a vânzărilor de mașini electrice

Industria auto din Germania se confruntă cu o perspectivă sumbră în 2024, conform ultimelor analize publicate de Asociația Industriei Auto (VDA). Cu toate că vânzările generale de autoturisme sunt prognozate să înregistreze o ușoară scădere, segmentul mașinilor electrice se confruntă cu previziuni și mai nefaste, amplificate de modificările legislative recente.

Potrivit estimărilor VDA, constructorii auto germani se așteaptă la o scădere semnificativă, de până la 14%, a vânzărilor de mașini electrice în 2024. Această evoluție este generată în principal de eliminarea subvențiilor guvernamentale și de o cerere în declin pentru astfel de vehicule. În contrast, se preconizează o creștere modestă de până la 5% pentru segmentul PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle), astfel încât ansamblul mașinilor electrificate ar putea înregistra o încetinire de aproximativ 9%, conform rapoartelor VDA.

Analizele indică cifre alarmante: aproximativ 451.000 de unități pentru mașinile pur electrice (BEV) și 185.000 pentru PHEV, marcând astfel prima scădere anuală a vânzărilor de mașini electrice în Germania în ultimul deceniu.

Pentru piața germană de autovehicule, VDA estimează o ușoară contracție, cu aproximativ 2,8 milioane de unități, reprezentând o scădere de 25% față de nivelul din 2019, înainte de crizele care au afectat industria auto. În contrast, alte piețe auto internaționale, precum Europa și China, se așteaptă la creșteri ușoare.

Vezi si:
Cele mai vândute mașini electrice și PHEV din Europa 2023
Cele mai bine vândute modele de mașini la nivel mondial în 2023

În ceea ce privește producția internă de vehicule, VDA prognozează un nivel similar cu cel din 2023, dar cu o creștere semnificativă a producției de vehicule electrice, care vor înlocui treptat cele cu motoare cu combustie pe liniile de asamblare. Companiile germane se orientează și către creșterea producției în uzinele din alte țări, anticipând o creștere de aproximativ 4% față de anul precedent.

În acest context, Germania rămâne o forță centrală în industria auto europeană, fiind și una dintre piețele cheie pentru marca Dacia, atât pentru modelele cu motoare convenționale, cât și pentru noul său model electric, Spring.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *